Wijnen en wijstreken
Proef onze delicatessen Wie zijn wij eigenlijk ? Neem contact met ons op  

 

 

 

Spaanse wijnen ?

Barber

 
       

Wijnstreken

Conca de Barberá

Conca de Barberá ligt in het noorden van de provincie Tarragona en wordt in het oosten begrensd door Priorat en Montsant, in het noordwesten door Costers del Segre en in het westen door Penedès. Het is een klein, maar veelbelovend wijngebied in het Catalonië.

Klimaat

Het gebied is vochtiger dan de omringende streken, de zomernachten zijn koeler en in de winter valt er zelfs wat sneeuw. Conca de Barberá heeft een microklimaat, dat gunstig is voor de wijnbouw dankzij drie bergruggen die het dal als een natuurlijk amfitheater omsluiten.

Bodem

De bodem van deze streek is uitstekend geschikt voor wijnbouw: leisteen, meestal alluviale onderlagen en een lichtbruine bovengrond met wat kalk. De meeste wijngaarden zijn gelegen in de riviervalleien van Francolí en Ganguera, met de stad Montblanc als centrum, op een hoogte van 200 tot 400 m.

Druiven

De wijnproducenten hebben er zich in het begin van detwintigste eeuw verenigd in coöperaties. De wijngaarden zijn dus relatief jong en er wordt volop geëxperimenteerd met diverse druivensoorten. Witte druiven:Conca de BarberáMacabeo, Parellada, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Rode druiven: Trepat, Tempranillo, Garnacha, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Syrah en Pinot noir.

Een nieuwe ontwikkeling in dit gebied is de toepassing van de 'Flying Winemakers' techniek, die overigens een aanzienlijke expertise vereist. Daarbij worden vroegrijpe druiven met een relatief hoge zuurgraad eind augustus of begin september geoogst en verwerkt met de z.g. koude techniek.

Daarmee kunnen, nog voordat het normale oogstseizoen begint, in korte tijd interessante, fruitige, makkelijk drinkbare wijnen worden geproduceerd. Een groot voordeel hierbij is het kostenbesparende effect omdat mankracht en apparatuur op deze manier dankzij de verschillende oogst- en verwerkingstijden veel efficiënter kunnen worden ingezet.

De laatste tijd verschijnen uit dit gebied in toenemende mate interessante, gunstig geprijsde witte en rode wijnen met de D.O. Conca de Barberá.

Enkele voorbeelden van interessante witte wijnen zijn Milmanda van Torres, Viognier en Gasset Blanc Santravé. Enkele voorbeelden van interessante rode wijnen zijn Vinya Plans Cabernet Franc-Syrah, Josep Foraster selecció, Les Masies de Poblet, La Xarmada Tempranillo-Syrah en La Xarmada Merlot.