Wijnen en wijstreken
Proef onze delicatessen Wie zijn wij eigenlijk ? Neem contact met ons op  

 

 

 

Spaanse wijnen ?

Barber

 
       

Wijnstreken

Conca de Barberá

Emporda is qua natuurschoon vergelijkbaar met Toscane of de Provence. Gelegen tussen de Pyreneeën en de Middellandse zee, in de provincie Girona ligt deze prachtige wijnstreek.

Klimaat

Emporda betekent in feite: toegangspoort. De Grieken zouden hier vanuit Rhodos de eerste wijncontacten met Spanje hebben gemaakt. Het klimaat in Emporda is eerder ‘maritiem’ en dus minder droog. Emporda heeft dan ook minder last van de extremen in de natuur. Al is het alleen maar omdat het zeeklimaat andere effecten heeft dan de continentale, kale en vaak bijna verschroeiende wijnstok-habitat van bijvoorbeeld Priorat.

Bodem

Daar komt bij dat deze streek ‘ongeveer dezelfde arme bodemstructuur’ heeft als het befaamde wijngebied Priorat in de Catalaanse provincie Taragona. Ook in de Emporda levert de arme bodem, die humus en organisch materiaal ontbeert, hoge extractconcentraties en een waaier van fruitige en kruidige aroma’s. Bij een niet te drastische vinificatie is een perfecte balans haalbaar tussen alcohol, aciditeit en tannines.

Conca de BarberáDruiven

Enkele van de redenen waarom deze wijnmakers steeds dichter de top benaderen, een erg hoog niveau dat ik gemakshalve maar als ‘eerste divisie’ aanduid. Emporda kent aanbevolen en toegestane druivenrassen. In opgang zijn vooral autochtone varieteiten, zoals garnatxa, macabeu, moscatell en samso, die we –meestal onder andere benamingen- ook aan de andere kant van de grens aantreffen. Daarnaast wordt er gewerkt met de bekende internationale rassen.

De Emporda kent een uitgebreid gamma wijnen. De verdeling: rood 62,5 %, wit 19,5 %, rozee 15 % en zoet, met als belangrijkste de Garnatxa, goed 3 %. De oogstjaren 1998 en 2005 worden in het laatste decennium als ‘uitstekend’ aangemerkt. Maar wat ik uit 2003 proefde, mocht er ook zijn.

Naast de typische lokale druivensoorten, zoals Garnatxa (Lledoner), Xarel.lo, Macabeo en Cariñena (vooral voor frisse en fruitige wijnen) en moscatel (met zijn karakteristieke smaak voor met name de zoete wijnen), worden de laatste jaren ook geïmporteerde druiven verbouwd zoals Tempranillo, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot die de wijn wat meer body geven, maar ook hier en daar de Gewürtztraminer, die de wijn een kruidige smaak geeft.