Wijnen en wijstreken
Proef onze delicatessen Wie zijn wij eigenlijk ? Neem contact met ons op  

 

 

 

Spaanse wijnen ?

 

 

 
       

Wijnstreken

Geografish zijn er twee Rioja's, de provincie en het wijngebied. Bepaalde delen van de provincie lenen zich niet tot de wijnteelt, terwijl kleine delen van het wijngebied tot twee andere provincies horen, Alava en Navarra.

Het wijngebied strekt zich uit over 120 kilometer van noordwest tot zuidoost en is in drie districten verdeeld : Rioja Alavesa, Rioja Alta en Rioja Baja.

Druiven

Hoewel er een periode is geweest dat wel 40 variŽteiten van druiven in het gebied groeiden, zijn er tegenwoordig maar enkele toegestaan.

De meest aangeplante soort is de blauwe tempranillo die ongeveer de helft van de aanplant vertegenwoordigt. De tweede druif is de blauwe garnacha. Deze komt vooral voor in de Rioja Baja. Het daar heersende weertype en de kleigrond zijn ideaal door deze soort.

De tempranillo geeft een rode wijn met niet opvallende aromatische smaak, goed fruit, een relatief lage zuurgraad, net voldoende alcohol en een stevige stabiele kleur.

Puur kan hij verrukkelijk zijn, maar veel producenten voegen toch andere druiven toe om hem van meer kwaliteiten te voorzien.

De garnacha tinta geeft suikerrijke vruchten en dus een alcoholrijke wijn. Omdat hij makkelijk oxydeert wordt hij voornamelijk puur tot rosé verwerkt.

In de rode vorm wordt hij vermengd men tempranillo. Dit geldt ook voor twee andere soorten, de mazuelo en graciano.

Olijfolie

Gomez Segura