Wijnen en wijstreken
Proef onze delicatessen Wie zijn wij eigenlijk ? Neem contact met ons op  

 

 

 

Spaanse wijnen ?

 

 

 
       

Wijnstreken

Navarra

Navarra is een oude streek met een rijke geschiedenis die vele bloeiperioden kende. De graanteelt en wijnbouw waren steeds een belangrijke factor. Verder bracht de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella deviezen op. Eeuwenlang gold de wijnbouw als tweede bron van inkomsten.

Ligging

Het noordelijk deel van de provincie grenst aan de Pyreneeën en bestaat uit groene valleien en bergbeken, terwijl het zuiden wordt gevormd door het vlakke Ebrodal met een droog mediterraan klimaat. In het noorden reiken de toppen tot 1400 meter, het zuiden ligt 300 meter boven zeeniveau. Het is een vruchtbare landbouwstreek met wijngaarden, boomgaarden en groentevelden.

Druiven

Binnen de D.O. zone was begin van de jaren '90 de zoete, paarse garnacha dominant met 85% van het totaal. Onder impuls van de Consejo Regulador werd een heraanplantingsprogramma gestart met als doelstelling het aandeel van de garnacha Navarraterug te brengen tot de helft ten voordele van de tempranillo en cabernet-sauvignon. Ook de chardonnay heeft sindsdien zijn intrede gedaan.

Het druivenpalet heeft zich ook uitgebreid en verfijnd. De rode en rosé zijn er evenwichtiger, fruitiger en minder alcoholrijk op geworden. Traditiegetrouw brengt de Navarra grote hoeveelheden rosé voort op basis van garnacha. De rosados worden zeer veel verkocht op de Spaanse markt.