Wijnen en wijstreken
Proef onze delicatessen Wie zijn wij eigenlijk ? Neem contact met ons op  

 

 

 

Spaanse wijnen ?

 

 

 
       

Wijnstreken

De Penedès wordt opgedeeld in drie wijnbouwzones. De Bajo Penedès wordt gevormd door de overwegend vlakke kuststrook en is zeer warm. PenedesHier werden vroeger grote hoeveelheden mavasia- en moscateldruiven geteeld. Sinds de vraag naar naar versterkte zoete wijnen is gedaald, is het accent verschoven naar blauwe druiven.

De Medio Penedès wordt van de kuststrook gescheiden door een bergrug. Circa 60% van alle druive komt uit deze zone. De gemiddelde hoogte bedraagt 200m waardoor het klimaat koeler is dan aan de kust. Tal van druivesoorten gedeien hier perfect.

Verder landinwaarts ligt het heuvelige Penedès Superior op een hoogte van 500 tot 800m. Het klimaat is relatief koel en vergelijkbaar met dat van de Bordeaux. Hier cultiveert men witte variëteiten, met als belangrijkste de parellada.

Cavas

Het gros van de cavas wordt uit drie druivensoorten samengesteld, waarbij de evenwichten verschillen per bodega en per wijntype.

NavarraDeze ‘Vintage Cava’ is één van de topwijnen van de bodega Alsina & Sardá en gemaakt van de beste druiven uit het oogstjaar.

Aan de uiteindelijke wijn zijn geen suikers toegevoegd, waardoor een strakdroge en friszure mousserende wijn is ontstaan met een licht bloemig aroma en een klein bittertje in de afdronk.

Een prachtige mousserende kwaliteitswijn. Serveer hem als aperitief of bij feestelijke gelegenheden. Serveertemperatuur 8-10°C

De xarello wordt het meest gebruikt en geeft kleur, structuur, alcohol en zuren.

 

De macabeo voegt een fruitig aroma toe en de parellada geeft de wijn finesse.
Verder wordt ook chardonnay steeds vaker opgenomen.
Het eigen aroma van deze druif geeft nog iets meer noblesse.