Wijnen en wijstreken
Proef onze delicatessen Wie zijn wij eigenlijk ? Neem contact met ons op  

 

 

 

Spaanse wijnen ?

 

 

 
       

Wijnstreken

Montsant en Priorato zijn relatief geïsoleerde gebieden, waar de wijnbouw voornamelijk werd bedreven door kloosterorden. In de stroomversnelling van het succes van Priorato nam ook in Montsant vanaf de jaren tachtig de belangstelling voor commerciële wijnbouw toe.

PenedesDe laatste jaren is de kwaliteit van de wijnen uit Montsant omhoog geschoten door investeringen in techniek, de bereidingswijzen, nieuwe impulsen door de recente erkenning van de D.O. en een sterk verhoogde belangstelling en ... niet in de laatste plaats omdat de wijnen uit de aangrenzende Priorato inmiddels een erg hoog prijsniveau hebben bereikt.

Ligging en klimaat

Evenals Priorato omvat het gebied een aantal indrukwekkende steile rotspartijen. De laaggelegen delen vertonen echter meer overeenkomst met de droge gebieden van centraal Spanje.

De bodem aan de rand van het gebied bestaat uit erg compacte, kalkrijke gronden met kiezelstenen, zandvlakten met graniet en hier en daar siliciumhoudende leisteen (llicorellas).

Het klimaat gaat vanaf de kust bij nadering van Falset over van een mediterraan in een meer continentaal klimaat met hete, droge zomers.

NavarraHet verschil in bodemstructuur en klimaat maken dat de wijnen uit Montsant wat fruitiger en minder hard zijn dan die uit Priorato. Niet alleen de garnacha -, maar ook de Syrah-wijnen uit dit gebied verdienen speciale aandacht.

Interessant zijn ook de volaromatische zoete dessertwijnen, die in Montsant niet worden gevinificeerd uit de moscatel, maar uit witte of rode garnacha druiven.